Meny

Vi ber att du kvitterar räddningsplanen som läst när du har studerat den.

Du kan kvittera att du har läst räddningsplanen på nedre delen av den här sidan.

Larma om hjälp

I alla brådskande nödsituationer, oavsett om det gäller brådskande behov av hjälp av polis, räddningstjänst, sjuktransport eller socialvård RING NUMRET: 112

Ring nödsamtalet själv, om du kan

Det är viktigt att den som berörs av saken ringer nödsamtalet. Personen har information som den jourhavande behöver för att fastställa vilken typ av hjälp som ska skickas till platsen. Ett samtal som kommer via mellanhänder kan fördröja hjälpens ankomst till platsen,

Berätta vad som har hänt

Den jourhavande i nödcentralen frågar personen som ringer om vad som har hänt för att vid behov kunna skicka rätt hjälp för situationen.

Ange exakt adress och kommun

Inom nödcentralens område kan det finnas flera likadana adresser i olika kommuner. Därför är det viktigt att utöver adressen ange orten.

Svara på frågorna som ställs till dig

Frågorna som den jourhavande ställer har sin betydelse. Frågorna fördröjer inte larmet om hjälp. I brådskande fall larmar den jourhavande redan under samtalet ut de myndigheter och samarbetspartners som kommer för att hjälpa samt ger dessa mer information om vad som har hänt.

Agera enligt givna instruktioner

Den jourhavande är utbildad att ge instruktioner för olika situationer. Det är viktigt att följa de givna instruktionerna. Rätt utförda förstahjälpen-åtgärder har ofta betydelse för situationens slutresultat.

Avsluta samtalet först när du får lov till det

Om samtalet avslutas för tidigt kan det fördröja hjälparnas ankomst till platsen. När du har fått lov att avsluta samtalet, stäng av det. Håll linjen ledig. Den jourhavande eller hjälparen som anländer till platsen kan behöva mer information om det inträffade.

Sjukdomsanfall eller olycksfall

Utred och kontrollera

  • Vad har hänt?
  • Kontrollera personens tillstånd (vaknar eller andas han/hon)

Ge förstahjälpen vid behov

  • En patient som är medvetslös men som ändå andas läggs i framstupa sidoläge.
  • Om personen inte andas, börja ge förstahjälpen efter egen förmåga.

Gör nödanmälan

  • Ring till nummer 112
  • Berätta varifrån du ringer.
  • Berätta vad som har hänt.
  • Agera enligt instruktionerna.
  • Rapportera förändringar i patientens tillstånd till nödcentralen.

Meddela ordningsövervakningen.

  • Ordningsövervakningen är förstahjälpen-utbildad
  • Förstahjälpen-utrustning och defibrillator finns tillgänglig
  • Ordnar vägledning för akutvårdspersonalen
  • De kan vid behov bistå akutvårdspersonalen

Köpcentrets förstahjälpen-utrustning och defibrillatorn finns vid infopunkten. Ytterligare finns det förstahjälpen-stationer på lastningsperrongerna.

Återupplivningsanvisning

1. När en person plötsligt förlorar medvetandet eller verkar livlös, ta omedelbart reda på om han/hon kan väckas genom tilltal eller omskakning.

2. Om han/hon inte vaknar och inte reagerar på behandling, ropa på hjälp och be någon av de närvarande att göra en nödanmälan till nödnumret 112. Om du är ensam, gör nödanmälan själv. Följ nödcentralens instruktioner.

3. Öppna andningsvägarna och kontrollera andningen: Höj käkens spets uppåt med två fingrar på ena handen och böj huvudet bakåt med andra handen genom att trycka på pannan. Se om bröstkorgen rörs, hörs normalt andningsljud eller kan du känna luftflöde mot din kind.

4. Om andningen inte är normal: Påbörja lungräddning. Placera ena handens handflata mitt på bröstkorgen och placera andra handen ovanpå den. Tryck 30 gånger med raka armar på bröstkorgen med en kolvliknande rörelse med en tryckfrekvens om 100 gånger i minuten. Låt bröstkorgen tryckas ned cirka 4–5 cm.

5. Fortsätt med lungräddning. Öppna andningsvägarna pånytt. Höj käkens spets uppåt med ena handens två fingrar och böj huvudet bakåt med andra handen genom att trycka på pannan. Stäng näsborrarna med tummen och pekfingret. Tryck dina läppar tätt mot personens mun och blås 2 gånger luft i lungorna, följ samtidigt med bröstkorgens rörelser.

6. Fortsätt hjärtlungräddningen genom att växla rytmen med 30 tryck, 2 blåsningar ända tills ansvaret överflyttas till en professionell person eller tills andningen återkommer eller du inte längre orkar återuppliva.

Brand/olycka

För brand- och evakueringssäkerhetens skull måste alla på förhand gå igenom följande saker: På vilket sätt varnar dem som befinner sig i byggnaden, på vilket sätt tar man sig ut ur byggnaden (även alternativa utvägar), hur gör man nödanmälan, hur förfar man vid ett olyckstillbud, var finns brandsläckningsutrustningarna och hur använder man dem och kan det i byggnaden finnas rörelsehindrade som man eventuellt måste hjälpa att ta sig ut.

Om du misstänker att det brinner i ett visst rum, pröva först om dörrhandtaget är hett eller tränger det ut rök genom dörrspringorna. Om så är fallet, då förekommer flamfara, dvs. öppna inte dörren utan gör nödanmälan.

När du upptäcker en brand, agera på följande sätt:

  • Rädda personer som är i omedelbar fara samt delegera följande uppgifter, om det finns flera hjälpare.
  • Varna dem som befinner sig i byggnaden om branden/faran och kommendera dem att lämna byggnaden
  • När man utrymmer byggnaden ska dörrarna och fönstren stängas för att förhindra att branden sprider sig, om det är möjligt
  • Gör nödanmälan
  • Ge första hjälpen omedelbart om det finns skadade människor
  • Släck med brandsläckningsutrustning om brand upptäcks
  • Obs! Vid brand uppstår snabbt livsfarliga giftiga gaser som fyller rummet med början från taket. Att täcka munnen med t.ex. en tygbit förhindrar inte förgiftning.
  • Rädda dig i ett rökfyllt utrymme genom att krypa lugnt.
  • I en rökfylld trappuppgång, ta dig nedåt genom att glida med fötterna före
  • Vägled. Ombesörj att räddningspersonalen hindersfritt och snabbt kan ta sig fram till branden!

Brand – riktlinjer, när trygg utrymning är förhindrad

Ibland kan en brand som härjar på ett annat ställe förhindra trygg utgång från fastigheten. I dessa fall är det klokast att stanna kvar i ett utrymme där det inte finns rök, med dörrar och andra öppningar stängda.

Stanna kvar i brandsektionen där du befinner dig.

  • Det är tryggt att vistas bakom en branddörr. Branddörrar tål en eldsvåda i minst en halvtimme.
  • Följderna är ödesdigra om man hoppar från en hög höjd, men inte om man stannar kvar i ett rökfritt utrymme.

Gå till ett fönster och väck uppmärksamhet. Om det inte lyckas, ring nummer 112.

Följ myndigheternas instruktioner.

Automatiskt brandlarm

Fastigheterna i Hansakvarteret är nästan alla utrustade med automatiska branddetekterings- och släckningsutrustningar. Den automatiska branddetekteringsutrustningen (brandvarnare) detekterar och reagerar på omständigheter som avvikter från det normala, antingen rök eller hög temperatur, beroende på utrymmets användningsändamål (rök- eller värmedetektorer). Syftet med brandlarmsystemet är att varna fastighetens användare för en eventuellt startad brand. Det automatiska släckningssystemet (sprinkler) reagerar på avvikande hög temperatur (sprinklermunstyckena). Släckningssystemets syfte är att automatiskt släcka en startad brand.

När systemen detekterar en avvikelse startar de det automatiska brandlarmet, som i fastigheten uppträder som ett automatiskt anrop: brandlarm i fastigheten, orsaken utreds...och brandsirenerna börjar ljuda. OBS! I Salutorgets fastighet finns inget nödanropssystem. Information om larmet förmedlas automatiskt även till regionlarmcentralen/brandkåren. Eftersom det är frågan om tekniska system är de även känsliga för funktionsfel och för felaktig funktion, dvs. brandlarmet kan även vara obefogat.

  • Medan brandlarmet pågår stävar man till att fortsätta som normalt tills orsaken till larmet kommer fram
  • Använd inte hissarna medan brandlarmet pågår
  • Personalens uppgift medan brandlarmet pågår är:
    • Sträva att fortsätta verksamheten som normalt
    • Vänta på ytterligare instruktioner
    • Lugna ned, ge råd och vägled kunderna

Om brandlarmet visar sig vara obefogat då avger köpcentrets säkerhetspersonal anropet obefogat-larm.

Strömavbrott

Strömavbrottet kan orsakas av en omfattande störning i elnätet eller av ett lokalt avbrott.

I FASTIGHETEN FINNS EN GENERATOR FÖR RESERVENERGI OCH ETT RESERVBELYSNINGSSYSTEM

I DE ÖVRIGA FASTIGHETERNA FINNS ENBART RESERVBELYSNINGSSYSTEM

Reservbelysningsarmaturerna ger tillräcklig belysning för trygg utrymning och nödvändiga åtgärder.

UNDER STRÖMAVBROTT STRÄVAR MAN TILL ATT FORTSÄTTA SÅ NORMALT SOM MÖJLIGT ELLER TILLS ANNAT MEDDELAS.

NÄR STRÖMAVBROTT UPPSTÅR UTREDER FASTIGHETSSERVICEN OCH ORDNINGSÖVERVAKNINGEN AVBROTTETS INFLUENSOMRÅDE OCH OMFATTNING SAMT ORSAKEN TILL AVBROTTET.

FASTIGHETSSERVICEN OCH ORDNINGSÖVERVAKNINGEN INFORMERAR FASTIGHETENS AKTÖRER OM AVBROTTET OCH ORSAKEN TILL DET SAMT DESS OMFATTNING OCH SITUATIONENS FRAMSKRIDANDE

Vid strömavbrott förblir nödbelysningen tänd.

Hissarna kan inte användas under strömavbrott och det är inte heller tryggt.

Agerande vid strömavbrott

Strömmen bryts i verksamhetsutrymmet, men i allmänna utrymmen fungerar belysningen fortfarande:

  • Kontrollera om möjligt säkringarna i det egna verksamhetsutrymmets gruppcentral.
  • Om problemet kvarstår, kontakta fastighetsservicen (tel. 010 836 0700).

Strömmen bryts både i verksamhetsutrymmet och i de allmänna utrymmena

  • Använd ficklampa
  • Vid behov, vägled andra

Vid strömavbrott stannar även hissarna. Om du fastnar i hissen pga. strömavbrott eller något annat fel, agera på följande sätt:

Kontakta hisservicens feljour:

  • Med mobiltelefon - (KONE Hissit Oy, 0800 15063)

Vid behov kan du ringa det allmänna nödnumret 112.

Evakuering

Köpcentret eller en del av det kan vid brand, olycka eller annan motsvarande fara bli tvunget att evakueras, t.ex. på grund av bombhot. Om utrymningen (evakueringen) av köpcentret bestäms av och verksamheten leds alltid av räddnings- eller polismyndighet eller av säkerhetschefen. Evakueringsordern ges via nödanropssystemet, genom att ropa från ett arbetsutrymme till ett annat eller genom köpcentrets ordningsövervakares agerande genom situationsanvisningar som ges till affärerna, förutsatt att utrymmena inte är försedda med nödanropssystem.

  • När evakuerings- eller utrymningsorder har getts:
    • Lämna så snabbt som möjligt byggnaden via den kortaste utvägen
    • Dröj inte genom att t.ex. hämta dina personliga tillhörigheter
    • Använd inte hissen när du lämnar byggnaden

Söka skydd inomhus

Man kan bli tvungen att söka skydd inne i byggnaden vid en olycks- eller hotsituation. Till exempel en gasincident på närområdet till följd av en olycka eller hot om våld kan orsaka behov av att söka skydd inomhus. Om skyddstagning inomhus bestäms av och verksamheten leds alltid av räddnings- eller polismyndighet eller av säkerhetschefen. Ordern om skyddsökning inomhus ges via nödanropssystemet, genom att ropa från ett arbetsutrymme till ett annat eller genom köpcentrets ordningsövervakares agerande genom situationsanvisningar som ges till affärerna, förutsatt att utrymmena inte är försedda med nödanropssystem.

  • Affärerna ansvarar för sina egna utrymmens del om skyddsåtgärder inomhus
  • När order om skyddstagning inomhus ges:
    • Lugna ned kunderna och uppträd själv lugnt
    • Vägled kunderna ut, uppmana dem att lämna byggnaden via den säkraste och snabbaste utvägen
    • Bistå kunderna vid utrymningen (om kundens rörelseförmåga exempelvis är begränsad)
    • Stäng och lås dörrarna och fönstren
    • Lämna inte affärsutrymmet innan du får tillstånd till det (stanna bakom de låsta dörrarna)
    • Vänta på ytterligare instruktioner
    • Förflytta dig till affärsutrymmets bakre utrymmen eller till ett utrymme där du inte kan upptäckas från utsidan
    • Håll mobiltelefonen till hands, med vilken du vid behov kan kalla på hjälp!

Åtgärder för skyddstagning inomhus vidtas endast i extrema undantags- och hotsituationer!

Därför är det ytterst viktigt att alla följer de gemensamma funktionsmodellerna och instruktionerna!

Tack för att du bekantade dig med dokumentet.